Există o nouă specie de feline în Europa: „pisica-vulpe”

de: Diana Radu
11 10. 2019

Oamenii de știință au descoperit pe insula Corsica o nouă creatură bizară care a fost poreclită momentan „pisica-vulpe”. Asta pentru că specialiștii nu știu încă din ce familie face parte această specie fascinantă.

Ca să-ți faci o idee asupra felului în care arată această „pisică-vulpe”, imaginează-ți o pisică de dimensiuni mai mari, cu o coadă foarte stufoasă și cu canini foarte bine dezvoltați.

„Exemplarele acestei specii măsoară 90 de centimetri, cu tot cu coadă, au urechi mari, mustăți scurte și canini bine dezvoltați. Blana e foarte densă și mătăsoasă și respinge în mod natural puricii, păduchii și alte vietăți care ar putea să supere animalul”, a declarat Pierre Benedetti, din cadrul Oficiului Național de Vânătoare și Animale Sălbatice din Franța. „Coada are două până la patru cercuri, distincte din punct de vedere al coloritului, iar vârful e negru”.

Pisica-vulpe, recunoscută oficial ca specie distinctă

După mai multe teste și analize, cercetătorii au ajuns la concluzia că felina face parte dintr-o specie necunoscută care este originară din Africa sau Orientul Mijlociu, ce a migrat acum mii de ani. „Ar fi putut sosi în epoca celei de-a doua colonizare umană, adică 6.500 de ani înaintea erei noastre. Dacă această ipoteză se confirmă, originea ei este din Orientul Mijlociu”, a spus Pierre Benedetti.

„Am studiat ADN-ul ei și ne-am putut da seama că diferă de pisicile sălbatice europene. Felis silvestris silvestris e mai apropiată de pisica de pădure africană, Felis silvestris lybica, însă nu i-am descoperit încă identitatea exactă,” a declarat Pierre Benedetti.

Deocamdată se crede că specia nu numără mai mult de 16 exemplare, care mișună discret pe insula mediteraneana Corsica. Însă, deja se fac eforturi pentru ca specia nou recunoscută, pisica-vulpe, cum i se spune în zonă, să fie protejată.